Veelgestelde vragen

Je bent al Kraanwaterschool als je meedoet met één van onderstaande manieren:

1. Doe mee met Kraanwaterdag: één dag in week drinkt iedereen op school alleen kraanwater, of
2. vraag een gratis gastles voor jouw klas aan (en krijg daarbij een leuke Kraanwaterbox!), of
3. maak gebruik van de interactieve lessen op Kraanwaterkennis.nl, of
4. laat een watertappunt op het schoolplein installeren.

Nee, je kunt kosteloos Kraanwaterschool worden. Je hoeft je hierbij ook niet te beperken tot één van de onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld een gastles aanvragen én gebruik maken van de online lessen op Kraanwaterkennis.nl

Gratis onderdelen:
1. Kraanwaterdag: Eén dag in de week waarop iedereen alleen kraanwater drinkt.
2. Gastles: Een Vitens medewerker vertelt 50 minuten over kraanwater en neemt een Kraanwaterbox vol verrassingen en interactief lesmateriaal mee. Dit is geheel kosteloos.
3. Kraanwaterkennis: Een website met informatie en leerzame lessen over water. Als leerkracht kun je hier gratis een account aanmaken, zodat je toegang krijgt tot handleidingen en extra informatie.

Betaald onderdeel:
4. Watertappunt: het plaatsen van een watertappunt is kostbaar. Vitens en Join the Pipe nemen een deel van deze kosten voor hun rekening, maar aan de school wordt ook een bijdrage gevraagd.

Een gastles duurt 50 minuten.
Op Kraanwaterkennis.nl staan verschillende interactieve lessen. Elke les bestaat uit een aantal video’s met vragen. Op de website is ook veel extra informatie te vinden. Als leerkracht kun je zelf bepalen hoeveel tijd je hieraan besteedt.

De lessen zijn geschikt voor groep 6 en groep 7 van de basisschool.

De onderwerpen van de online lessen op Kraanwaterkennis.nl zijn:
– de kringloop van het water
– water om te leven
– gezonde voeding en water
– wonen in Nederland
– een warme douche
– spijsvertering en de rol van water
– de geschiedenis van kraanwater
– de waarde van kraanwater
– water uit de grond

Bij aanmelding op Kraanwaterkennis.nl krijg je toegang tot het afgeschermde gedeelte van de website. Hierin staan onder andere de leerdoelen vermeld.

Nee, dit is niet nodig. De gastles wordt verzorgd door een medewerker van Vitens en de online interactieve lessen bevatten genoeg informatie en uitleg.

Kraanwater is duurzaam, lekker en gezond. Vitens vindt het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren over kraanwater en daardoor bewuster met water zullen omgaan. Ook vanuit het oogpunt van gezondheid vinden wij het belangrijk dat kinderen genoeg weten over de voordelen van het drinken van water.

Vitens levert kraanwater in alle gemeenten in de provincies Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland, alsmede de gemeenten Hilversum, Meppel, Westerveld (gedeeltelijk) en Wijdemeren (gedeeltelijk).