Pers

Op dit moment is er geen actueel persbericht.


Perscontact
Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Judith Zuijderhoudt, woordvoerder van Vitens, te bereiken via Judith.Zuijderhoudt@Vitens.nl of 06 1256 1048.

 

Zaandam, 26 mei 2016 – De helft van de ouders vindt dat er tijdens de Avondvierdaagse teveel snoep wordt uitgedeeld. Zo blijkt uit onderzoek van Albert Heijn en drinkwaterbedrijf Vitens. Eén op de vijf ouders geeft daarnaast aan sociale druk te voelen snoep mee te geven aan hun kinderen tijdens het wandelevenement. Daarom hebben de Koninklijke Wandelbond Nederland, Albert Heijn, de Nederlandse drinkwaterbedrijven, Chiquita en Jongeren Op Gezond Gewicht besloten ouders te helpen de Avondvierdaagse gezonder te maken. De komende weken delen zij aan 150.000 kinderen gratis bananen en ‘Kraanwater Graag’ bidons uit.

Het Avondvierdaagse seizoen staat weer voor de deur. Duizenden basisschoolleerlingen kijken uit naar vier dagen lekker bewegen en samen lol maken. Uit onderzoek blijkt dat het voor veel ouders wikken en wegen is: “Geef ik een gezonde of ongezonde snack?”


Elke dag snoep
Een kwart van de ouders geeft aan dat hun kinderen na de Avondvierdaagse thuiskomen met snoep. Volgens de ouders zijn het vooral grootouders, buren en andere supporters die de snacks uitdelen. Over het algemeen krijgen jongens meer ongezonde traktaties mee dan meisjes. Meisjes krijgen meer fruit mee (62,9% vs. 54%) en jongens iets meer energiedrankjes (42,7% vs. 34,5%) en snoep (42,7% vs. 34,5%). Naarmate kinderen ouder worden, wordt de traktatie ook minder gezond. Hoewel een meerderheid een gezondere Avondvierdaagse wil, moet een zakje snoep of chips natuurlijk kunnen. Zeker op de laatste dag als beloning voor de geleverde prestatie. 40% van de ouders vindt het dan ook sneu als een kind helemaal geen snoep krijgt.


Fruit en kraanwater voor 150.000 kinderen
De komende weken krijgen 150.000 kinderen gratis bananen en ‘Kraanwater graag’ bidons om te vullen met kraanwater. Op ca. 25 locaties worden hiervoor watertappunten ingericht. Fruit en kraanwater horen bij een gezonde levensstijl. Kraanwater lest de dorst en bevat geen calorieën.

Henry Bronkhorst, directeur van de Koninklijke Wandel Bond Nederland: “Wij juichen dit initiatief van harte toe. De kinderen krijgen een verantwoord alternatief aangereikt. Gezond en gezellig gaan dus prima samen. Een mooi steuntje in de rug van alle ouders die een gezondere Avondvierdaagse willen.”


Inspiratie bij Albert Heijn

Naast het uitdelen van de gezonde snacks vinden ouders in winkels van Albert Heijn een gratis boekje met ideetjes voor een gezondere Avondvierdaagse. Ook kunnen ouders samen met hun kinderen creatief aan de slag voor de vierdaagse. Honderd winkels gaan met kinderen een gezonde snoepketting, roeptoeters of medailles knutselen.


‘Kraanwater Graag’
Het uitdelen van ‘Kraanwater Graag’ bidons is onderdeel van de meerjarige ‘Kraanwater Graag’ campagne waarmee drinkwaterbedrijven iedereen bewust willen maken van de waarde van ons kraanwater.


Perscontact
Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Judith Zuijderhoudt, woordvoerder van Vitens, te bereiken via Judith.Zuijderhoudt@Vitens.nl of 06 1256 1048.

Download afbeelding bidon

Na de wekelijkse fruitdag, nu ook een dag waarop kraanwater wordt gedronken in de klas

514 BASISSCHOLEN VOEREN EEN KRAANWATERDAG IN

Zwolle, 4 november 2015 – 514 basisscholen in Nederland voeren een Kraanwaterdag in, een vaste dag in de week waarop iedereen op school alleen kraanwater drinkt. Het drinken van kraanwater is lekker en gezond voor kinderen en draagt bij aan het verminderen van de afvalberg. De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens, en wordt gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.

Kraanwater past bij een gezonde levensstijl
Kraanwater is gezond en duurzaam. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het bevat belangrijke mineralen zoals calcium en heeft 0 calorieën. Het is minstens 400x minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Water drinken is dan ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes[1].

Patroon doorbreken met een Kraanwaterdag
Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school, zo blijkt uit onderzoek dat onder 1000 ouders en 100 leerkrachten via facebook is gehouden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ouders denken dat hun kinderen op school vaak kraanwater drinken, maar dat dit volgens de leraren juist minder het geval is.

Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal een dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school. Dat kraanwater drinken in de klas kan en effect heeft, werd eerder bewezen op een school in Utrecht.

Kraanwaterdag
Kraanwaterdag is een initiatief van Vitens. Brabant Water en de stichting Join the Pipe hebben zich bij het initiatief aangesloten. Met een online campagne en een kraanwaterlied door Raak!, Yes-R samen met danser Juvat Westendorp, ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht, worden andere scholen opgeroepen zich aan te sluiten bij de Kraanwaterdag onder de hashtag #GoedGedaan.

Perscontact
Voor meer informatie kunt u 24 uur per dag contact opnemen met Stefan Wesselink, woordvoerder van Vitens, te bereiken via +31623319379.

gg1

[1] https://jongerenopgezondgewicht.nl/wat-we-doen/drinkwater/hoe-het-werkt